Haber

Konya’daki Düden Sayısı 2.500’e Ulaştı, Bazı Düdenlerde Volkanik Gaz Salımı Gözlemlendi

Konya’daki 2500 obruktan bazılarında volkanik gaz emisyonları gözlendi. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, bu yıl obrukların güneyden kuzeye doğru dinamik bir hareket gösterdiğini anlattı.

Düden oluşumları; Çoğunlukla Konya Ovası’nda, özellikle Karapınar ilçesinde yoğunlaşmıştır. Son yıllarda aynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de obruk oluşumu meydana geldi. Yeni oluşan bazı obruklarda volkanik gaz çıkışları tespit edildi.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, bölgede obruk oluşumunun hızla ilerlediğini şu sözlerle anlattı:

”Bu bölgedeki obrukların sayısı Türkiye’deki bilinen tüm obrukların sayısından fazladır. 2023 yılında Ekmekçi yaylasında ve Seyit Hacı yaylasında en az 7 obruk oluştu. Bir hafta önce 2 metre derinliğinde, 15 metre çapındaki bir düdeni 30 metreye 15 metreye yükselttik. Ekmekçi Yaylası’nda şubat ayında 30 metre uzunluğunda olan obruk, sadece yarım metre genişliğindeydi. 1 ay önce burada 2 saat boyunca dayanılmaz bir gaz patlaması gözlemlendi. Bunun ardından 1,5 metrelik çökme meydana geldi. “Buradan gaz çıkışı devam ediyor ve bazı dönemlerde artış gösteriyor.”

Doç. Arif Delikan, “2023’te bölgede güneyden kuzeye doğru gerçek bir hareketlenme var. Maalesef 2023 çok hareketli ve dinamik bir dönemden geçiyor.” söz konusu.

Doç. Dr. Arif Delikan bölgede obrukların nasıl oluştuğunu şöyle anlattı:

Doç. Dr. Arif Delikan, ‘Bölgenin tabanı çok dinamik. Bölgeye genel hatlarıyla baktığımızda genç volkanik kayalar bulunmaktadır. Bunlar son patlaması 8-10 bin yıl içinde gerçekleşen volkaniklerdir. Kökleri hâlâ sıcaktır ve bunlardan çıkan çeşitli gazlar yer altı sularıyla birleşerek asidik bir ortam oluşturur. Bu bölge kireçtaşı dediğimiz kayalardan oluşuyor. Bunlar hafif asitli su ile çözülür ve yeraltında boşluklar oluşur. Bu boşluklar binlerce yıl boyunca devam etti. Şu anda gördüğümüz obrukları, o boşluklara açılan pencereler olarak düşünebiliriz. Ortada bu bölgede gaz çıkışı artıyor. Dayanılmaz bir gaz salınımından sonra çökmeler meydana gelir. Maalesef makul zamanlarda hareket artıyor. Çünkü mansap tarafı dinamik bir alan ve bu dinamizm her zaman devam ediyor.’ söz konusu

Obruk oluşumları ve bu gaz çıkışları bölgedeki çiftçiler için korkutucu hale geldi. Bölge çiftçilerinden Adem Ekmekçi ise, “İrili ufaklı obruklar bizi korkutmaya başladı. Nerede, ne zaman olacağı belli değil. Tarlamda obruk oluştu ve gaz çıkışına şahit oldum. Korktuğum için yanına yaklaşamadım. Bu gaz sızıntıları ve obruklar bizi korkutuyor.” söz konusu.

salipazariajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu