Teknoloji

İstem Mühendisliği Nedir, Ne İşe Yarar?

Yapay zekanın yükselişiyle birlikte adını sıkça duyduğumuz, yılda yaklaşık 300 bin dolar kazandıran, en yeni ve en bilinen mesleklerden biri de hızlı mühendislik…

Özellikle önümüzdeki yıllarda en çok beğenilecek, en çok aranacak ve en çok talep görecek mesleklerin ortasında acil mühendislik… Aslında 2017’den beri yapay zeka ile ortaya çıkacak yeni iş ve meslekleri yazıyorum. istihbarat. Daha doğal yazacağım ama bugün en kullanışlı ve en hızlı yükselenlerinden birini paylaşmak istiyorum: Prompt mühendislik…

Prompt “hemen, hızlı, zamanında, vb” anlamına gelir. araç. Teknolojide, yapay zekaya sorduğunuz her soru, ona yazdığınız her şey anlamına gelir. Yani yapay zekadan istediğiniz veya istediğiniz her şey aslında bir ‘prompt’, yani bir istek, bir girdi verisidir.

Bilgi istemi mühendisliği, yapay zeka modellerini eğitmek ve yürütmek için kullanılan teknikleri ve becerileri de açıklar.

Yapay zekadan ne istediğimizi en uygun biçimde nasıl formüle edeceğimizi, yapay zekaya ne sormamız gerektiğini ve onu nasıl tetiklememiz gerektiğini belirler. Prompt, biraz daha teknik bir şekilde, yapay zeka modellerine verilen talimatları veya talimatları açıklar ve hızlı mühendislik, yapay zeka modellerinin en iyi performansı göstermesi için istemleri tasarlayan ve optimize eden mühendisliği tanımlar.

Örneğin bir şirket yeni bir yapay zeka projesine başlıyor. Ancak bu projede en verimli sonuçları alabilmesi için gerçek ‘istemleri’ belirlemesi gerekiyor. İşte bu noktada işin uzmanları yani hızlı mühendisler devreye giriyor. Ve daha pek çok şirketin bu tür bir uzmana ihtiyaç duyduklarının veya ihtiyaç duyacaklarının farkında bile olmadığını hayal edin. Bu nedenle, AI modellerinin yeteneklerini genişletmek ve yeni uygulamalar geliştirmek için büyük bir potansiyele sahiptir. Bu nedenle hızlı mühendislik yakın geleceğin en beğenilen mesleklerinden biridir.

Hızlı mühendislik neden bu kadar değerli ve beğeniliyor?

1. Hızla büyüyen AI bölümü: Yapay zeka her şubeye, her işletmeye ve her katmana girmeye başladı. Bu durumda hangi mesleği seçerseniz seçin veya hangi işte olursanız olun yapay zeka ile çalışacaksınız. 3-5 yıl sonra yapay zekasız iş olmaz.

2. Optimizasyon gereksinimi: Yapay zekaya doğru soruları sormak, daha verimli, daha doğru, daha hızlı çözümler anlamına gelir. Bu, doğal olarak hızlı mühendisleri stratejik bir konuma getirecektir. Nasıl ki artık bir firmada finans, satış, pazarlama, lojistik vb. vazgeçilmez fonksiyonlar; bu da olacak.

3. Yetişmiş eleman sıkıntısı: Talebi her geçen gün artan bu yeni meslekte hem dünyada hem de Türkiye’de uzmanlaşan insan sayısı çok azdır. Öne çıkmak için pek çok fırsat var. Geleceğini, gelecekteki işini veya mesleğini planlayanların acil mühendisliği ciddi olarak düşünmelerinde fayda var.

Hızlı mühendislik için ne gereklidir?

– Meraklı olmak, araştırmak, sürekli öğrenmek ve heyecan geliştirmek şüphesiz en temel özelliğidir.

– Yapay zeka, dil bilgisi ile birleştiğinde en iyi sonuçları verir. Bu nedenle başta İngilizce olmak üzere bir veya birden fazla dili uygun düzeyde bilmek kritik öneme sahiptir.

– Yapay zeka konusunda teknik bilgilere açık olmak ve yapay zeka platformları, kütüphaneleri, yapay zekanın temelleri, yapay zeka algoritmaları ve yapay zeka uygulamaları hakkında yeterli bilgiye sahip olmak, eğitim almak, bilgiyi sürekli artırarak ve yaşayarak geliştirmek kuraldır.

– Hızlı mühendislik programlama gerektiren bir alan olduğu için bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin programlama öğrenmesi gerekmektedir. Python, Java, C++ gibi yaygın olarak kullanılan programlama dillerini veya farklı iş ve alanlar için diğer dilleri öğrenme meselesidir.

– Yapay zeka modellerini eğitme, test etme ve kullanma adımlarında, yapay zeka modelleri üzerinde pratik yapmış olmak çok değerli avantajlar sağlıyor. Bu nedenle, yapay zeka modelleri ile mümkün olduğunca çok gerçek deney ve çalışmaya ihtiyaç vardır. Ancak daha iyi istemler bu şekilde tasarlanabilir, geliştirilebilir, yazılabilir ve uygulanabilir.

Prompt Mühendislik’e geçişi en kolay hale getirebilecek meslekler ve alanlar:Yapay Zeka Mühendisi, Veri Bilimcisi, Yazılım Geliştirici, Taşınabilir Uygulama Geliştirici, Web Geliştirici, Sistem Mühendisi, Makine Öğrenimi Mühendisi, Doğal Dil İşleme Mühendisi, Görsel Algı Mühendisi, Bulut Mühendisi, Siber Güvenlik Mühendisi vb.

instagram

heyecan

bağlantılı

Facebook

Youtube

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu