Erken Evrende Gözlemlenen Dört Gökada
2022 yazından bu yana geçen kısa sürede sayısız keşif mümkün oldu. James Webb Uzay Teleskobu , bugün bunlardan bir yenisine ev sahipliği yaptı. Çok uluslu bilim adamları grubu, Big Bang’e en yakın dört galaksiyi keşfetti.
Keşfedilen galaksilerin Big Bang’den 300 ila 500 milyon yıl uzakta olduğu paylaşıldı. Yani bu galaksiler, bizim evrenimiz yaklaşık 13,8 milyar yaşında, şimdi hayatının %2’sindeykenmeydana gelmişti.
Big Bang’e en yakın galaksi 320 milyon yıl uzakta:
Dört gökada arasından Büyük Patlama’ya en yakın gökadanın adı JADES-GS-z13-0. Galaksinin başlangıcından beri, kozmos 320 milyon yıl sonra meydana geldi. varsayılır. Bir diğer galaksi olan JADES-GS-z10-0’ın ise 450 milyon yıl sonra oluştuğu söyleniyor. Bu galaksi daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından gözlemlenmişti.
Dört galaksinin ortak ve şaşırtıcı bir yanı var:
Dört galaksinin hepsinin kütlesinin Güneş’in kütlesine eşit olduğu, neredeyse 100 milyon olduğu hemen ortaya çıktı. Bu pahalı, galaksiler ” çok düşük kütle ” kategorisi. Karşılaştırma için Samanyolu Gökadamızın kütlesi 1,5 trilyon Güneş’tir.
Galaksiler ise erken evrende olmalarına rağmen yüksek bir yıldız oluşum oranına sahiptir. Samanyolu Galaksisinde yıldızlar bile yıldızlarla beraberdir. aynı hızla yaşanıyor. Bunun, erken evrendeki kurallar için oldukça şaşırtıcı bir bedeli var.
Galaksiler ayrıca evrenle ilgili bir teoriyi de destekler. Dünya hakkında kabul edilen standart model teori, Büyük Patlama’ya o kadar yakındır. çok az metal olduğunu öneriyor. Teoriyi destekleyen, yeni gözlemlenen dört gökadanın da metal yoğunluğu bakımından oldukça zayıf olduğudur.
Keşfedilen galaksilerin hiçbiri Big Bang’e en yakın galaksi değil. James Webb Uzay Teleskobu da geçtiğimiz aylarda sadece 230 milyon yıl uzaktaki bir galaksiyi keşfetmemizi sağladı.
habergunyuzu.com.tr