Haber

Anayasa Mahkemesi, Askeri Ceza Kanunu’ndaki bazı hükümleri iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığı’nın askeri kaynaklardan müfettiş timleri atamasına ilişkin bazı gerekçelerin yönetmelikle belirlenmesine ilişkin Askeri Ceza Kanunu’ndaki hükümleri iptal etti.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan karara göre Yargıtay, 2021 tarihli ve 7329 sayılı Askeri Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan bazı hükümlerin iptaline karar verdi.

Buna göre, kanunun ek 39’uncu maddesi ile askeri kaynaklardan müfettiş timleri atanmasına imkan verildiği ve askeri kaynaklardan atanan stajyer müfettişlerin subaylarla aynı haklara sahip sayıldığı belirtildi.

Kararda, askeri kökenli müfettişliğe atanabilmek için müfettişliğe giriş sınavında başarılı olma şartı arandığı, sınava başvurulabilmesi için ise , yapılan yasal değişiklikte “yönetmelikte öngörülen şartları sağlama zorunluluğu” olduğu açıklandı.

Anayasa’nın 128. sayısında memurlar ve diğer kamu görevlilerinin niteliklerinin ve atanmalarının kanunla düzenlenmesine karar verildiği belirtilmiş, ilgili düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulanmıştır. düzenleme.

Yargıtay, askerlikten atanan stajyer müfettişlere müfettişlik mesleğine yönelik eğitim verilmesi ve yeterlik sınavı ile yönetmelikle belirlenecek konulardan yazılı ve sözlü sınava tabi tutulacakları kararını da iptal etti. Eğitim sonrası kurul oluşturulacak.

İptal kararları 9 ay sonra yürürlüğe girecektir.

Ayrıca, askerlerin suç işlerken yakalanması, suçüstü hareket nedeniyle firar etme ihtimalinin bulunması veya kaçma ihtimalinin bulunması halinde geçici olarak herkes tarafından yakalanabileceğine ilişkin kanun değişikliklerinin Anayasa’ya uygun olduğu tespit edildi. hızlı bir şekilde kimliğini belirleme olanağına sahip değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

paslanmaz korkuluk
Başa dön tuşu